Kinderlandschap

De tijden van het jaar brengen ons veel afwisseling. In elk jaargetijde is veel te ontdekken. Je kunt je elke dag weer verwonderen over in onze ogen gewone dingen.

De zon die in prachtige kleuren opkomt,
de regendruppels op de bladeren,
de wind die de wolken verder waait,
een kind dat speelt met kleine dingetjes die het vind.
Een takje, steentjes, wat zand en water,
meer heeft het niet nodig om gelukkig te zijn.
Kinderen vieren het leven.

Kom natuurlijk spelen!

De kleine tuinman wil een natuurlijke ontmoetingsplek zijn voor kinderen en volwassenen; peuters, kleuters en kinderen in de basisschoolleeftijd, middelbare scholieren en volwassenen die jonge kinderen begeleiden of zelf graag buiten zijn. Een plek waar kinderen ongestoord kunnen spelen en op ontdekkingstocht kunnen gaan in een natuurrijke omgeving. Maar ook een plaats waar begeleiders van jonge kinderen in gesprek met elkaar komen, workshops kunnen volgen en advies krijgen over de pedagogische kant van natuurlijk kinderspel.

De droom-speel-ontdektuin:

De ontdek- en belevingstuin is speciaal voor kinderen vormgegeven om de fantasie en de creativiteit in kinderen te stimuleren en spelenderwijs meer te leren over de natuurlijke wereld om ons heen.

De kinderen kunnen met elkaar of alleen naar hartenlust spelen met natuurlijke materialen als zand, water, stenen, planten en hout. Er zijn vele mogelijkheden voor het bouwen van hutten, er kan gezocht worden naar waterbeestjes bij de kikkerpoel, schatgraven in het zandeiland, kliederen met water en zand in potten en pannen, klauteren over boomstammen of je weg zoeken in het doolhof.

In het kinderlandschap van De kleine tuinman ontdekken de kinderen gaandeweg:

een schateiland met echte schatten in het zand verstopt,
een veilig omheinde kikkerpoel waar met schepnetjes waterbeestjes bekeken kunnen worden,
een boomstammenklauterpad,
het huis van de tuinman met heuse pannen en potten waar met water, zand en bladeren ‘soep’ gemaakt kan worden,
een koningstroon met een paddestoelenkring waar verhalen verteld worden,
een toverbosje met heel veel ‘wilde’ diertjes,
een doolhof in de vorm van een slak,
een vuurplaats,
een reuzenvogelnest waar je op mag klauteren,
takkenhutten in de bloemenwei om kabouterthee in te drinken,
heel veel takken om zelf een hut te bouwen,
planten om te aaien, te ruiken en te proeven,
een kleine vruchtboomgaard,
een speur-ontdekpad om sporen te volgen met een vergrootglas
en een stilteplek waar een labyrint gelopen kan worden.

Het ontdekpad:

Door de gehele ontdektuin loopt het ontdekpad. Door dit te lopen leren de kinderen al spelend over het natuurlijk leven in de tuin. Het ontdekpad is gericht op de zintuigen en kan voor verschillende leeftijden aangeboden worden. Voor peuters en kleuters is er een kabouterpad waar de kabouters geholpen mogen worden en ook opgezocht kunnen worden.


Het kinderatelier:

Creatieve activiteiten worden in vakanties voor kinderen buiten of in het kinderatelier gedaan. Er kan gewerkt worden met natuurlijke materialen als wol, zeepsteen, klei en takken. Het kinderatelier is ingericht met zelfgemaakte houten meubelen en natuurlijke materialen en sfeervol beschilderd met een sprookjesachtige wereld. Ook voor volwassenen zijn er creatieve mogelijkheden tijdens workshops.